Off-grid wijngaard clubhuis
Een mijlpaal in duurzaamheid in Capelle aan den IJssel
Architect:
MOR Studio
Oppervlak:
60m2
Jaar:
2022-2024 (lopend)
Plaats:
Capelle aan den Ijsel, Nederland
Programma:
Een off-grid, biogebaseerde ontmoetingsplek voor de eerste stadswijngaard van Zuid-Holland.
Cliënt:
Een huis voor een wijngaard, verpakt in kurk
Een Nederlandse wijngaard klinkt als een paradox. Maar in Capelle aan den Ijssel, naast Rotterdam, worden meer dan 1200 wijnstokken van verschillende druivenrassen een succes: in de zomer van 2022 bottelde stichting Sjatoo010 de eerste proefbatch wijn.
En terwijl de wijngaard groeide ook de behoefte aan opslag- en ontmoetingsruimte. Het idee was geboren: "een thuis voor Sjatoo010".
Concept
Voor het architectonische concept volgden we drie belangrijke principes:
-
Opgaan in de helling: Het hele bouwvolume in de helling gesneden. Het hellende groene dak gaat op in de helling. De materialen zien er natuurlijk en sober uit, terwijl de vorm schoon maar uitgesproken is.
-
Flexibele ruimte: Het ontwerp bestaat uit één centrale ruimte, met een open plan. De activiteiten in de wijngaard verschillen per seizoen en per dag: druiven oogsten, met een groep lunchen, presentaties en buurtbijeenkomsten.
-
Het beste uitzicht: We vangen het beste uitzicht door het naar het oosten en westen te richten, waar de wijngaard te zien is. De ramen op het zuiden zijn smal gehouden, om oververhitting tegen te gaan.
Net-positief
Voor dit unieke project gebruikten we een netto positieve benadering:
Materialen: De houten structuur is bekleed met kurk, een ongebruikelijk gevelmateriaal, dat isolerende en waterdichte eigenschappen heft.
Water: Regenwater wordt opgevangen en gebruikt om de wijnstokken water te geven tijdens het droge seizoen.
Energie: PV panelen zullen energie opwekken, opgeslagen in een niet-giftige zoutwaterbatterij.
Biomassa: Een "bijenschoorsten"voor vier bijenkorven is ontworpen aan de achterkant van het gebouw om de biodiversiteit te vergoten, op veilige afstand van mensen.
Lucht: De constructie is ontworpen om voor 90% geprefabriceerd te zijn, wat de uitstoot op locatie aanzienlijk vermidert.
De grootste stadswijngaard van Zuid-Holland heeft veel vrijwilligers, bijen en gereedschap, en zal binnenkort een thuis hebben.